Friday, December 16, 2011

Kirsi-kohupiimatort

Remember, ma mainisin millalgi, et postitan koogi retsepti? I’m sorry, guys! Täiesti meelest on läinud. Agaa see retsept, mille nüüd kirja panin, pärineb sellisest raamatust nagu „Pereköögi kokaraamat“. Terve kogumik on otsast lõpuni täis imemaitsvaid valmistusõpetusi ja võin käsi südamel väita, et meie pere on sealt väga väärtuslikke retsepte leidnud. Pealegi mõningates raamatutes on nt kirjas üldtuntud tavad millegi valmistamiseks, antud kogumikus on aga uudseid lahendusi ja ka mõningaid ekstreemseid maitseelamusi. Kui kellelgi tuttaval on see, siis soovitan soojalt läbi sirvida, võib-olla torkab endalegi mõni huvitav retsept silma :) P.S. Tühja kõhuga vaatamine pole soovitatav on keelatud!

Kirsi-kohupiimatort
Kaheksale. Valmistusaeg: 25 minutit + 30 minutit külmas + 70 minutit ahjus

Põhi:
0,5 dl kooritud mandleid
2 dl nisujahu
100 g võid
3 sl suhkrut
1 munakollane
Veidi soola

Täidis:
500 g kohupiima
2 dl vahukoort
3 munakollast
3,5 dl tuhksuhkrut
1 dl nisujahu
2 sl sidrunimahla
3 munavalget
2-3 dl kivideta kirsikompotti

Kate:
2 dl hapukoort

Kaunistuseks:
1 tl kirsisiirupit või-mahla

Valmistamine:
          Jahvata mandlid kohviveskis või purusta köögikombainis. Näpi jahu, või ja suhkur purutaoliseks massiks. Lisa munakollane, sool ja mandlijahu ning sega ühtlaseks. Pane tainas kilekotti ja lase pool tundi külmas seista. Rulli tahkunud rainas kahe kile vahel ümmarguseks, koogivormist veidi suuremaks kettaks ning säti küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 26 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele. Toesta ääred fooliumiga, et need küpsedes alla ei vajuks. Torka põhja sisse kahvliga mõned augud ning küpseta 200°C juures 10 minutit. Lase jahtuda ja eemalda foolium.
          Täidiseks sega kohupiim vahustamata koorega. Lisa munakollased, suhkur, jahu ja sidrunimahl, sega läbi. Vahusta munavalged ja lisa kohupiimamassile. Vala täidis tordipõhjale, torka kirsid kohupiima sisse ja küpseta 175°C juures 1 tund. Lase jahtuda. Määri hapukoor jahtunud tordile. Tilguta sellele veidi kirsisiirupit või-mahla, tõmba kahvliga lainelised jooned kaunistuseks.

Märkused:
  1. Olen kirsimahla asemel mitu korda ka granaatõunamahla kasutanud
  2. Sidrunist mahla pigistamisel ei ole kordagi mõõtnud, palju seda tuleb, pigistan üldjuhul täiesti tühjaks. Kui seda täidist maitsta, siis peaks olema ikka sidruni maitset kergelt tunda ka.
  3. Kirsse ka ei mõõda, silma järgi panen
  4. Kook on pigem suvel valmistamiseks, aga maitseb talvel sama hästi :) mõnus, mahe maitseelamus
 So that's it! It's a piece of cake ;) I'll just add some pictures and off I go. Have a great day, sweethearts!